Wednesday, February 08, 2006

Snubblade över bilder på nätet...

...närmare bestämt de beryktade Muhammedbilderna. En bloggare hade lagt up dem för att stödja det fria ordet, eller hur det nu försvarades. Vederbörande hade också länkat till varenda sida som han/hon visste också publicerat bilderna. Han/hon publicerade dessutom namnen på tecknarna.

Är det att försvara det fria ordet, att lägga upp namnen på tecknarna eller de andra dumskallarna som lagt ut bilderna på nätet? Är det att hålla fast vid yttrandefriheten? Visst; man kan dö med fanan högt, men detta är ju bara korkat.

Missförstå mig inte. Jag försvarar på intet vis extremistreaktionerna på nidbilderna, med brandbomber, stormningar och våld i alla dess former. Våld är fel, fel, fel. Men jag tycker inte att en bojkott av danska affärsintressen i muslimska länder är fel. Den danske statsministern hade redan från början behövt ta avstånd från teckningarna, i stället för att ignorera de första, relativt försiktiga protesterna; det är skillnad på att försvara tryckfrihet och att vara dum, att provocera. Dessa bilder hade absolut inget med tryckfriheten att göra, de var en ren provokation mot landets muslimer. Han, liksom Jyllands-Posten visste mycket väl vad en avbildning av profeten Muhammed innebär för en troende muslim. Det är förbjudet, det är en synd, i vissa kretsar en dödssynd. Det är en attack mot hela religionen. Och bättre blev det ju inte av att det inte bara var en avbildning utan flera, och inte bara avbildningar, utan nidbilder.

En statsminister som inte ser eller bryr sig om detta, och som dessutom totalt missar faran mot danska intressen i muslimska länder med anledning härav, förtjänar sitt öde. Det gör förvisso inte alla Arla-anställda, men detta är det yttersta utslaget av demokrati. Väljer man en idiot så får man acceptera det som följer. Det är därför jag alltid förespråkat upplyst envälde.

Att några bloggare kanske inte lika tydligt uppfattar den skymf man på detta sätt riktar mot muslimer världen över må kanske vara hänt. Men inte kan väl ens en bloggare vara så omedveten om den senaste tidens händelser, att han/hon utsätter andra för faran?

Sorgligt i sammanhanget är också att ingen av bilderna är bra, eller rolig. De är bara precis vad de avsågs vara, rena provokationer.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home