Wednesday, February 01, 2006

Muhammed på bild

"Den muslimska världen" lär vara i uppror sedan en dansk tidning publicerat tolv teckningar föreställande profeten Muhammed i september förra året. Det har brännts danska flaggor, det har utfärdats fatwor (pluralformen här måste betraktas som tveksam), och danska medborgare, nordbor, till och med, har uppmanats lämna Gazaremsan. Den fria världen har förstås reagerat med avsky mot dessa extrema muslimska reaktioner; idag har t ex en fransk tidning beslutat publicera bilderna då man anser att religiös fundamentalism gör inte hemma i demokratiska samhällen.

Men är det "hela den muslimska världen" som är i uppror? Eller är det några få utvalda grupper som synliggjort sig? Tror vi verkligen att muslimer i gemen orkar reagera så pass kraftigt?

Jag gör inte det. Och värre än så; jag misstänker att det danska tilltaget, korkat förvisso, utnyttjats till max av krafter som gärna vill se "hela den muslimska världen" i uppror. Det blir så mycket lättare att vidta åtgärder i Irak, Afganistan, m fl, och det blir så mycket enklare att hetsa upp stämningen i t ex State of the Union-talet som av en händelse hölls i natt.

Jag försvarar inte fundamentalister i något sammanhang, och jag accepterar aldrig att en grupp fanatiker försöker bestämma åt oss vad som får, respektive, får inte publiceras. Danmark, liksom Sverige, är i princip fritt, och det är upp till var och en att utnyttja den rätten, vare sig det gäller att publicera bilder på Muhammed eller kalla George Bush för en idiot.

Men vad finns det för anledning för en dansk tidning att publicera tolv bilder på Muhammed? Flertalet danska läsare är väl knappast så pass intresserade, och inte heller är det väl en "public service" att publicera bilderna, hur man än vänder och vrider på saken? En ansvarig utgivare, säg en chefsredaktör, bör ju kunna vara så pass kunnig att han vet vad muslimer anser om att avbilda profeten Muhammed på bild. Och om inte, borde han i så fall inte läsa på först, för det är ju vad en ansvarig utgivare ska göra, eller hur? Det ska kollas om en bild är OK att trycka, att den inte retar upp någon i onödan,. balansera allmännyttan mot eventuella uppretade människor, och sedan ta ett informerat beslut.

Men det missades nog, och både tecknaren och diverse redaktörer utnyttjades antagligen skamlöst för ett mera dolt syfte.

"Hela den muslimska världen är i uppror."

0 Comments:

Post a Comment

<< Home