Tuesday, November 29, 2005

Dagens eko...

...tog i morse upp de ökade hatbrotten i samhället. Som exempel tog man de judiska samfunden som nu spenderar stora pengar på säkerhet då de på senare tid fått ett antal hot riktade mot sig. Så lång allt, om inte väl så i alla fall förståeligt. Men sen spårade inslaget ur. Totalt.

Oroliga föräldrar till elever på en judisk skola intervjuades, nämligen, och stämde in på den utmålade hotbilden (inga konkreta hot nämndes i inslaget, inte heller någon konkret statistik; faktum är att inget sades om vad det rörde sig om för sorts hot, annat än att hoten förstås var "hatrelaterade"). En av föräldrarna konstaterade att det var skönt att själva skolbyggnaden låg en bra bit från gatan och det stängsel som omgav området, eftersom en själmordsbombare därför inte kan åstadkomma alltför omfattande personskador.

Har jag missat något i inrikesnyheterna på senare tid? Har kriget i Irak spridit sig längre norrut än vi trodde var möjligt? Har det i Sverige i modern tid förekommit ett enda fall av självmordsbombning? Har det någonsin förekommit?

Vad jag har noterat, i Sverige, på senare tid, är att allt fler media utmålar främlingar (främst muslimer men visst har andra grupper särskådats; judar kan dock i dessa sammanhang inte längre användas) som potentiella terrorister och allmänt opålitliga; som allra minst är de i alla fall våldtäktsmän och hedersmördare. (De kvinnliga främlingarna, i den mån de förekommer, är bara underkuvade.) Gemensamt för reportagen är också avsaknaden av konkreta fall, konkret statistik, eller annat som kan peka på en faktisk situation snarare än senaste propagandan från vem eller vilka det än är som organiserat mediapådragen.

För jag vägrar nämligen tro att det hela är en slump.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home