Thursday, June 01, 2006

Moderna pirater

Det var USA som krävde att Sverige skulle agera mot fildelarsajten Pirate Bay, enligt dagens Aftonbladet. Känslorna svallar, och redan har justitieministern Thomas Bodström KU-anmälts av en förargad centerpartist. Det skulle dock inte förvåna mig om tillslaget i slutändan kommer att utnyttjas i helt andra syften. Det är ju trots allt valår, och redan flyger platityderna i luften som aldrig förr. "Tryckfrihet" och "yttrandefrihet" är två trötta begrepp som redan använts till leda.

Vad centern nu föredrar att glömma är att Pirate Bay, liksom många andra liknande sajter, har det uttalade syftet att (indirekt, må så vara) tillhandahålla upphovsrättsligt skyddat material utan att på något sätt ersätta upphovsmännen. Det må vara USA som tryckte på för att Sverige skulle agera, men vi diskuterar här film och musik för mångmiljonbelopp. Det kanske är hippt att se det senaste i sin dator, före alla andra, men det är likväl olagligt.

För att uttrycka dilemmat i enklare gripbara termer: skulle det vara godkänt, eller rent av att föredra, om Volvo tvingades att ge bort var femte bil från det löpande bandet till ljusskygga individer vid portarna i Torslanda, eller om Ica Maxi fick skänka bort var sjätte deodorant, mjölk och pepparsalami till tonåriga hackers i Partille? Vad skulle det innebära för de anställdas löner på respektive företag, månntro? Skulle centern KU-anmäla en justitieminister som vidtog åtgärder mot sådant svinn?

Och alla ni som inte håller med mig, vad, exakt, är det för skillnad?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home