Friday, April 21, 2006

Vem tog livet av Capitol?

Efter en del funderande har jag kommit fram till att Mathias Nohrborg, VD för Triangelfim tillika VD för Astoria Cinemas, bör klandras för biografen Capitols bortgång. Inte ensam, förvisso, men han är en av skurkarna i dramat.

Det hela är rätt så enkelt, faktist. Innan Nohrborg & Co tog ett banklån och köpte Sandrews brukade de flesta Triangelfilmerna hamna på Capitol och Svea då båda dessa biografer profilerat sig just med de mer "konstnärliga" filmerna som Triangelfim tagit för vana att distribuera i landet. Det var nämligen så enkelt att varken SF eller Sandrews var särledes intresserade av Triangelfilms importer om de inte var från det stora landet i väster, och oftast inte ens då. En film kan ju omöjligen gå hem hos den stora massan om det inte pratas engelska i den.

Därmed utvecklades ett långt samarbete mellan Capitol och Svea på ena sidan, och Triangelfilm på den andra. Det hjälpte förstås att Claes Gunnarsson, Capitols och Sveas ägare, har en lång gemensam historik med Triangelfilm och många av dess mer prominenta figurer, men samarbetet hade antagligen kommit till ändå. Ett antal filmer behövde distributionskanaler i Göteborg, och två biografer i Göteborg behövde tillgång till film. Därmed fick Göteborgarna under hela nittiotalet och halva 2000-talet tillgång till många filmer som annars i bästa fall sänts på SVT.

Men så såldes Sandrews, och det ständiga kriget bakom kulisserna mellan de båda biografjättarna, Sandrews och SF, fick ny fart. SF har en lång tradition av allehanda fula tricks för att få ensamrätten till storfilmer, och har använt dessa i många sammanhang, bl a mot Eurostar som under ett halvår hyrde in sig på Draken, och givetvis mer eller mindre regelbundet mot Sandrews. Så nu när Sandrews blev Astoria har SF förstås vaknat till igen, och Astoria har försökt svara med samma medel.

Och dessvärre har småbiograferna hamnat i korselden. När är det dags att stänga Svea?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home