Thursday, October 25, 2007

Det var ett tagg sedan jag bloggade sist, men...

...ett antal biografer har stängt och det är därför dags igen. Speciellt noterar jag att Astoria nu kursat, en utveckling jag och flera med mig förutspådde när Sandrews sålde sin biografkedja till Nohrborg & Co.

Astoria gick alltså omkull. Innan man gjorde det såldes flera av biograferna till SF Bio, som behöll ett fåtal och slog igen de andra. Man beslöt också att dela med sig av biopalatsen i Stockholm och Göteborg till SF, som i praktiken kom att driva dessa som SF-biografer.

Astorias återstående biografer sålde sedan konkursförvaltaren till Svenska bio, ett till 49% av SF ägd biografkedja med närvaro främst på landsorten.

En sista rest av Astoria i Göteborg är Royal, som sommarstängde strax innan konkursen, och som sedan såldes till Svenska bio som inventarier. Det pratas om att rädda Royal--filmfestivalen lär vara inblandad--men den ekonomiska verklighet som råder talar ett tydligt, och annat, språk. Det behövs pengar, det behövs filmer, och det behövs intresse. Dessutom har nu SF beslutat att stänga Palladium med anledning av att Bergakungen går bra, samt att Biopalatset nu tillhör SF, vilket är ännu en spik i kistan för alla som vill driva biograf i Sverige.

Vem skulle våga?

Labels: , , ,