Saturday, January 20, 2007

Diskriminering!

En skola i Landskrona (densamma som fick stänga p g a fyrverkerier och annat inomhus, härom dagen) har beslutat att förbjuda eleverna att tala andra språk än svenska, även med varandra, enligt Aftonbladets nätupplaga. Åtgärden tas så att inga elever ska kunna misstänka att något kränkande sägs om dem av andra elever.

Detta är dock diskriminering. Som barnombudsmannen Lena Nyberg konstaterar, vad händer med den stackare som nyss flyttat in och inte kan svenska? Ska vederbörande hålla sig tyst?

Jag är själv invandrare och kunde knappt ett ord svenska när jag flyttade till Sverige för 30 år sedan. Jag kände ingen, men det fanns några andra finskspråkiga i klassen och jag kunde så småningom skaffa mig någon sorts vänner. Hade jag förbjudits att tala finska hade min sociala situation snabbt blivit omöjlig, jag hade fått svårt att följa undervisningen, haft svårare att lära mig svenska, och hade dessutom antagligen tappat litet av min finska.

Landskronaskolans beslut är ett solklart fall av diskriminering, och förmodligen olagligt då det nu kränker uppemot hälften av skolans elever, dvs de med invandrarbakgrund. Riv upp beslutet snarast!

I väntan på att beslutet upphävs vill jag härmed uppmana alla till civil olydnad. Prata era hemspråk så fort det ges tillfälle, men också andra språk. Och det sistnämnda kan med fördel göras även an svenskar. Prata engelska med varandra! Gör det till en vana!

Wednesday, January 10, 2007

Avdelningen roliga rubriker

Såg följande rubrik i dagens nätupplaga av Aftonbladet:

"Kannibal hotar äta professor"

Jag vet att ämnet är allvarligt, men ändå...