Thursday, September 28, 2006

Astoria behöver pengar...

Astoria Cinemas har penningsbekymmer. Det är så illa ställt att Svenska Filminstitutet nu bussar kronofogden på dem för att få in de månatliga avgifterna från mars och framåt.

Mattias Nohrborg, VD för den kantrande biografkedjan, sa i tisdags att problemen är "lösta inom 24 timmar". I dag ser vi vad han menade: Astoria har dragit in annonserandet i tidningarna. Således är problemen inom kort inte längre hans problem, eftersom en biografkedja som inte annonserar sin existens och sin repertoar inte klarar sig länge, och Hr Nohrborg då kan se sig om efter ett nytt jobb.

Det hade förmodligen varit klokt att inte enbart finansiera köpet av Sandrews biografer med ett banklån, vilket ryktas ha varit fallet.

Monday, September 18, 2006

Hej då, Persson!

Jag har idag svårt att dölja min glädje, nu när Persson avgår. Det är synd om Sörmlänningarna, men ändå...

Tuesday, September 12, 2006

Jan Guillou tycker inte om mig...

...eller i alla fall anser han att det är för mycket bloggande i Sverige. Den som har tid att svamla på nätet dagarna i ända kan inte ha någon seriös sysselsättning eller seriösa avsikter, säger han till aftonbladet.se.

Han har rätt. Jag har inga seriösa avsikter, och skriver enbart för att det är kul. Jag undrar varför han skriver...

Wednesday, September 06, 2006

Skandaler

I februari skrev jag kort om den smutskastningskampanj som drabbade Reinfeldt. Man pratade då om att "ge bort valet" till de borgerliga, men jag invände och höll det för föga sannolikt att t ex Lars Lejonborg skulle kunna hålla tungan rätt i mun. Något annat skulle segla upp.

Vad var det jag sa?

Tuesday, September 05, 2006

Dataintrång hos sossarna

Några folkpartisters dataintrång hos sossarna har fått (förstås) stort genomslag i media. Det hel beskrivs rätt så luddigt, men huvuddragen tycks vara följande:

Någon eller några inom Folkpartiet (i Skaraborg!) får användarnamn och lösen från en SSU:are i november förra året, och använder sedan dessa för att ta sig in i sossarnas intranät, ca 300 gånger, tills härom kvällen, i början av september. Enligt Marita Ulvskog, pressekreterare hos sossarna, har detta skadat socialdemokratin. Lars Lejonborg ringer Persson och beklagar det inträffade.

Så långt allt väl. Men som moderaterna redan påpekat är tidpunkten misstänkt. Varför samlar man till presskonferens mitt i natten, med en IT-konsult och hela sosse-eliten, efter närmare ett år av intrång? Är det bara en slump att det är mindre än två veckor till val, och att det borgerliga blocket leder i de flesta mätningarna? Behövdes det någonting utöver valdebatter för att tippa vågen i sossarnas favör?

Tidningarna gottar sig, förstås. "Dataintrång" kallas det hela för, och man talar om att förövarna haft stora datakunskaper. Röster har redan höjts för att detta är en svensk Watergate.

Men hur stora datakunskaper måste man ha för att mata in ett namn och ett lösen, som man fått av sossarna själva? Hur duktig behöver man vara för att surfa runt i ett intranät, som för övrigt i normalfallet används av politiker i övre medelåldern, människor från generationerna före PC:n och innan elvaåringarna var de verkliga experterna? Och jämförelsen med Watergate skulle nog bara vara rättvis om demokraterna hade mött upp tjuvarna utanför byggnaden med nycklar...

Hela affären luktar.