Thursday, April 27, 2006

Cinemateket på Capitol...

I min första artikel om Capitols död som kommersiell visningslokal nämnde jag att några Cinemateksvisningar skulle bli kvar, liksom Göteborg Film Festival, och att filmvetenskapens visningar skulle fortsättningsvis hamna på där. Jag vill på förekommen anledning påpeka att jag inte visste om att samtliga Cinemateksvisningar skulle förläggas på Capitol, och definitivt inte att Draken skulle bli av med sina visningar.

Vi är alla med och betalar Svenska Filminstitutets löner och kostnader, inklusive Cinemateket. Är det inte dags för oss att tala om för dem hur vi inte vill ha våra skattepengar spenderade?

Wednesday, April 26, 2006

JAS, någon?

JAS-planen riskerar att skrotas om de inte kan säljas utomlands, enligt Aftonbladet.

Måste det vara utomlands? Jag kan tänka mig att köpa ett om priset är det rätta. Och reservdelstillgången lär ju vara god.

Tuesday, April 25, 2006

Den enes bröd...

Biografen Capitol, som jag nämnt här nedan, ska som tröst för de uteblivna kommersiella föreställningarna få ta över samtliga Cinemateket-visningar i Göteborg fr o m i höst, även Drakens tisdagsvisningar. Detta innebär att medan Capitol ser ut att kunna klara hyran ytterligare ett tag kommer Draken att bli av med sina sista reguljära visningar. Det behövs således inget geni för att inse att det nu är Draken som är hotad. En ironi i sammanhanget är att Claes Gunnarsson, Capitols ägare, medverkade för elva år sedan i den räddningsaktion som lyckades bevara Draken när SF ville bomma igen; nu spikar han i stället igen kistan.

Den enes bröd är den andres död.

Friday, April 21, 2006

Vem tog livet av Capitol?

Efter en del funderande har jag kommit fram till att Mathias Nohrborg, VD för Triangelfim tillika VD för Astoria Cinemas, bör klandras för biografen Capitols bortgång. Inte ensam, förvisso, men han är en av skurkarna i dramat.

Det hela är rätt så enkelt, faktist. Innan Nohrborg & Co tog ett banklån och köpte Sandrews brukade de flesta Triangelfilmerna hamna på Capitol och Svea då båda dessa biografer profilerat sig just med de mer "konstnärliga" filmerna som Triangelfim tagit för vana att distribuera i landet. Det var nämligen så enkelt att varken SF eller Sandrews var särledes intresserade av Triangelfilms importer om de inte var från det stora landet i väster, och oftast inte ens då. En film kan ju omöjligen gå hem hos den stora massan om det inte pratas engelska i den.

Därmed utvecklades ett långt samarbete mellan Capitol och Svea på ena sidan, och Triangelfilm på den andra. Det hjälpte förstås att Claes Gunnarsson, Capitols och Sveas ägare, har en lång gemensam historik med Triangelfilm och många av dess mer prominenta figurer, men samarbetet hade antagligen kommit till ändå. Ett antal filmer behövde distributionskanaler i Göteborg, och två biografer i Göteborg behövde tillgång till film. Därmed fick Göteborgarna under hela nittiotalet och halva 2000-talet tillgång till många filmer som annars i bästa fall sänts på SVT.

Men så såldes Sandrews, och det ständiga kriget bakom kulisserna mellan de båda biografjättarna, Sandrews och SF, fick ny fart. SF har en lång tradition av allehanda fula tricks för att få ensamrätten till storfilmer, och har använt dessa i många sammanhang, bl a mot Eurostar som under ett halvår hyrde in sig på Draken, och givetvis mer eller mindre regelbundet mot Sandrews. Så nu när Sandrews blev Astoria har SF förstås vaknat till igen, och Astoria har försökt svara med samma medel.

Och dessvärre har småbiograferna hamnat i korselden. När är det dags att stänga Svea?

Wednesday, April 19, 2006

Biografen Capitol går i graven

Biografen Capitol upphör med reguljära filmvisningar, enligt GP. Usch så sorgligt, tycker jag, och hoppas att det kan bli något mer på Capitol än Cinemateksvisningar, Göteborg Film Festival, och filmvetenskapens visningar, som hittills utlovats.

Tuesday, April 11, 2006

Hål i bron

Det uppstod ett hål i Götaälvsbron i förmidddags, mitt i gång- och cykelvägen, när ett fordon för gatusopning skulle försöka hålla rent. Först spärrades hela bron av, men sedan släppte man undan för undan fram trafiken igen.

Det är säkert bekant för de flesta göteborgarna att bron är i dåligt skick och närmar sig slutet på sin livslängd. Bilisterna har inte kunnat undgå varningarna mot tunga fordon i högerfilerna, men att bron skulle vara i så här dåligt skick kommer som något av en överaskning. Flera frågor uppstår härav:

Vet de ansvariga om hur illa det faktist är ställt? (Jag vet inte vad som är värst, om de vet eller om de inte vet...) Är det inte dags att ta tag i problemet? Göteborg behöver fler förbindelser över älven, inte färre. Vad ska man göra åt det? Är det inte viktigare att lösa problemet snarast, än att, säg, sponsra fotbollsarenor, bygga ut Norra älvsstranden ytterligare, eller utreda vägtullar?

Wednesday, April 05, 2006

Bojkott av fotbolls-VM?

Jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström tycker att Sverige ska bojkotta fotbolls-VM i Tyskland i sommar p g a att landet tillåter prostitution. I skrivande stund är det oklart om, och hur, bojkotten ska genomföras, men personligen vill jag redan nu dra ett par slutsatser:
  1. Det vore antagligen effektivare om Claes Borgström helt enkelt höll andan tills Tyskland bättrat sig.
  2. JämO är inte en politiskt tillsatt position.