Monday, December 26, 2005

Nip/Tuck

Hur kul är en TV-serie om plastikkirurger, egentligen? Hur kul som helst, faktist. Jag fick första säsongen på DVD i julklapp och är nu ohjälpligt fast.

Monday, December 19, 2005

Religionsfrihet

Lämnade av mina barn vid Jonsereds kyrka i morse. De små liven ska nämligen öva inför morgondagens traditionsenliga skolavslutning i nämnda kyrka.

Som den vän av ordning jag är undrar jag därför när jag kan se fram emot att droppa barnen vid den lokala moskén i stället?

Friday, December 16, 2005

Ett brev betyder så mycket...


Är det bara jag som tycker att följande layout i dagens nätupplaga av Aftonbladet, med rubrik och tagline för ett tragiskt självmord följt av Postens påminnelse om julkort, är en aning makaber?

Attack mot Synvillan!

I dagens GP står det att Carin Hjulström-Livh tar över TV-huset efter Kattis Ahlström. Jag har läst notiser om detta i dagar, men måste erkänna att jag inte förstått innebörden förrän nu.

Jag har nämligen hela tiden tolkat "tar över TV-huset" bokstavligt, och har därmed haft livliga visioner om hur Carin H-L stormat Synvillan, SVT:s studiokomplex mot Delsjöhållet...

Astorias bioannons

Ett spännande nytt grepp i Astorias dagliga bioannons i GP är att man nu, förutom tider och åldersgränser, även ger en kort teaser av handlingen. Dessvärre görs detta separat från den sedvanliga listningen med tider; man har alltså en ruta som i alfabetisk ordning listar filmerna och deras visningstider och åldersgränser, och en annan ruta som, också i alfabetisk ordning, ger oss korta sammanfattningar av handlingarna.

Varför inte slå ihop dem, för läslighetens skull? Och kom inte och mumla något om att radannonserna för föreställningstider och åldersgränser erhålles från filmbolagen medan sammanfattningarna skrivs av en underbetald copywriter, för det sk-ter jag i.

Tuesday, December 13, 2005

Namnändring, mer eller mindre

Jag har ändrat namnet på min blogg. Av någon anledning har namnet slagit igenom i browserns header, men inte i bloggens titel.

Mystico.

Edit: Det var ett cache-relaterat problem i Firefox. Nu är namnet ändrat, även i min browser!

Monday, December 12, 2005

Astorias nya profil

Så kom den då, Astorias nya logotype. Faktist hela deras profil. Läser de min blogg, tro?

Morgonens GP hade också den förnyade bioannonsen, där Astorias annons gick i gröna toner med vit text för rubrikerna, mot det gröna. Rätt så misslyckat, dessvärre, eftersom printtekniken i de flesta tidningar rastrerar på ett sådant sätt att texter mot grönt blir svårläsliga och grötiga.

Sandrews, förlåt Astoria, riktar sig inte heller längre mot alla; de halta och de lytta kanske är OK, men de färgblinda göre sig p g a ovanstånde icke längre besvär.

Sandrews, jag menar, Astoria Cinemas...

Jag har med intresse följt turerna kring Sandrews, och väntar nu med spänning på namnbytet till Astoria Cinemas och den nya logotypen. I ivrig förväntan surfade jag därför över till Sandrews hemvist på nätet och hittade följande lilla faktoid:

...vår minsta salong rymmer 18 besökare, den största 713.

713 låter misstänkt likt, för att inte säga identiskt med, platsantalet på "min" biograf, Draken, som under två år (hösten 2002 till våren 2004) drevs i Sandrews regi. Visserligen bara på helgerna, och aldrig särskilt framgångsrikt, men ändå. Och salongen var förstås listad på hemsidan under Sandrews-tiden.

Så jag kollade givetvis upp platsantalen på Sandrews ^H Astoria Cinemas nuvarande salonger. Föga förvånande har de inga salonger i drift med 713 platser.

Jag tror att Hr Nohrborg med flera lever i det förflutna på mer än ett sätt.

Saturday, December 10, 2005

Devalvering av Nobelpris?

Johan och Måns Lönnroth vill i en debattartikel i dagens GP avskaffa, eller åtminstone bredda, Nobelpriset i ekonomi. Motiveringen tycks vara att upptäckterna och framstegen bakom de andra priserna, såsom årets fysikpris, åtminstone i viss mån kan begripas av lekmän (underförstått, av de båda herrarna). De båda herrarna har nämligen inte kunnat hitta någon praktisk användning för årets ekonomipris, som delas två forskare för insatser inom spelteorin. Om kravet för en Nobelprisvärdig upptäckt är att den ska kunna förstås av ordförandet för "Vägval Vänster" respektive VD för "Mistra, Stiftelsen för miljöstrategisk forskning" (vad nu det är) ter sig dessvärre Nobelprisets framtid som tämligen dystert.

Åtminstone ordförandet för Vägval Vänster borde ha närmare studerat spelteori; en insikt i t ex Nash jämviktsprincip (Nobelpris i ekonomi 1994) hade avsevärt kunnat förenkla Hr Lönnroths mödosamma arbete för att ena vänstern.

Friday, December 09, 2005

Fler guldkorn från Aftonbladet

Emilia Löf, 22, låter meddela att hon nu ska sluta fejka orgasmer. Vilken lättnad, tycker jag; hela tiden har jag gått och trott att allt var mitt fel.

Rösta fram årets kvinna 2005!

I dagens nätupplaga av Aftonbladet kan man rösta fram årets kvinna 2005. Jag antar att Laila Freivalds denna gång inte har någon större chans?!

Laila Freivalds knäreflex

Laila Freivalds angriper i en intervju i tidningen Fokus resebranschen för deras ageranden efter tsunamikatastrofen. Hon tycker nämligen att Katastrofkomissionen lagt för mycket fokus på riksdag, regering, och centrala myndigheter, i stället för att hoppa på samhället i sin helhet. Lustigt, tycker jag. Mig veterligen är det per definition våra folkvalda som ska ta ansvaret för samhällets funktioner, liksom medborgarnas trygghet, både i kristider och annars. Resebranschen har utöver individuella åtaganden gentemot sina kunder ingen sådan funktion.

Anar vi en knäreflex efter smällarna Freivalds fått ta den senaste tiden?

Vägtullar

Hela 85% av de tillfrågade av Aftonbladets läsare har inför den stundande vägtullen i Stockholm tänkt att fuska. Det tycker Birger Höök, projektchef för Stockholmsförsöket, är allvarligt: "Att man fuskar innebär att man gör någonting på någon annans bekostnad."

Visst är det allvarligt, men det verkligt allvarliga här är budskapet mellan raderna. Den förankring av beslut som i en demokrati bör finnas bland de röstberättigade saknas, ett faktum som tydliggör bristerna med ett system där ett litet parti genom sin vågmästarroll kan få för stor makt.

Att 15% tänkt betala sina vägtullar ska naturligtvis inte heller ses som att miljöpartiets stöd ökat, utan bara som ett tecken på att det fortfarande finns några blint laglydiga kvar i huvudstaden. Samt, förstås, en och annan drivande politiker och administratör.


Thursday, December 08, 2005

Runar

Runar, Carolas färgstarke norske ex-make, funderar på att stämma Aftonbladet. De har nämligen skrivit att diverse kändisar (som Runar sagt är hans klienter) inte hört talas om honom. Dags att ta fram geväret nu, Runar? Räckte inte fatwan?

Wednesday, December 07, 2005

Finlands sak är min

Igår var Finlands nationaldag, bara så ni vet.

Thursday, December 01, 2005

Hets mot folkgrupp

Jag kan inte bestämma mig om jag tycker det var rätt av HD att fria Åke Green, pastorn som liknade landets homosexuella vid en cancersvulst (eller hur det nu var). Å ena sidan har vi yttrandefriheten, som bör vara av synnerlig vikt. Vi ska ju alla kunna säga vad vi tycker, utan att riskera repressalier från vare sig stat eller privata intressen. Å andra sidan är det faktist en rätt så rejäl attack på en hel grupp människor, detta med att likna homosexuella vid en cancertumör (som väl i så fall borde opereras bort? strålbehandlas?), och borde därmed omfattas av lagen om hets mot folkgrupp. Frågan uppkommer därför om lagen om hets mot folkgrupp numera har någon relevans, i ljuset av gårdagens dom. För det kan väl inte vara så att det är OK att bedriva hets mot vissa folkgrupper men inte andra? För i så fall, vilka folkgrupper är det rätt att attackera från predikstolen?

För vad hade hänt om Åke Green talat om judarna som en cancersvulst i det svenska samhället? Vad hade hänt om han valt förtidspensionärerna? Muslimerna? Nja, stryk det sista; det hade säkert varit på sin plats.

Så nej, jag kan inte bestämma mig för vad jag tycker.