Tuesday, November 29, 2005

Dagens eko...

...tog i morse upp de ökade hatbrotten i samhället. Som exempel tog man de judiska samfunden som nu spenderar stora pengar på säkerhet då de på senare tid fått ett antal hot riktade mot sig. Så lång allt, om inte väl så i alla fall förståeligt. Men sen spårade inslaget ur. Totalt.

Oroliga föräldrar till elever på en judisk skola intervjuades, nämligen, och stämde in på den utmålade hotbilden (inga konkreta hot nämndes i inslaget, inte heller någon konkret statistik; faktum är att inget sades om vad det rörde sig om för sorts hot, annat än att hoten förstås var "hatrelaterade"). En av föräldrarna konstaterade att det var skönt att själva skolbyggnaden låg en bra bit från gatan och det stängsel som omgav området, eftersom en själmordsbombare därför inte kan åstadkomma alltför omfattande personskador.

Har jag missat något i inrikesnyheterna på senare tid? Har kriget i Irak spridit sig längre norrut än vi trodde var möjligt? Har det i Sverige i modern tid förekommit ett enda fall av självmordsbombning? Har det någonsin förekommit?

Vad jag har noterat, i Sverige, på senare tid, är att allt fler media utmålar främlingar (främst muslimer men visst har andra grupper särskådats; judar kan dock i dessa sammanhang inte längre användas) som potentiella terrorister och allmänt opålitliga; som allra minst är de i alla fall våldtäktsmän och hedersmördare. (De kvinnliga främlingarna, i den mån de förekommer, är bara underkuvade.) Gemensamt för reportagen är också avsaknaden av konkreta fall, konkret statistik, eller annat som kan peka på en faktisk situation snarare än senaste propagandan från vem eller vilka det än är som organiserat mediapådragen.

För jag vägrar nämligen tro att det hela är en slump.

Friday, November 25, 2005

Independence Day

Aftonbladet varnar på sin website för utomjordiska datavirus. Det är en amerikansk "forskare" som ogillar att man letar efter utomjordiskt liv, då det kan få oanade konsekvenser för våra datorer.

Jag skulle dock inte bekymra mig. Så länge Apple tillverkar Mac-datorer bör vi vara säkra, för det var väl en sån Jeff Goldblum använde i Independence Day för att hacka sin väg in i ET:s dator?

Wednesday, November 23, 2005

Slow News Day, Part Two

Kristi Brud berättar idag via Expressen/GT:s löpsedlar om sitt hemliga sex med Jesus.

Hemlighetsmakeriet är förstås inte förvånande. Sex före äktenskapet är i hennes kretsar inget man talar om öppet. Dessutom vill jag minnas att Jesus är kär i en annan, åtminstone om man tror på Dan Brown.

Tuesday, November 15, 2005

Slow News Day

Halle Berry har 6 tår, enligt Aftonbladet.

Jaha.

Cirkeln är sluten

I ett försök att få ner antalet värdetransportrån föreslår nu finansinspektionen bl a att ta ut uttagsavgift i bankomater för att uppmuntra användandet av bank- och kreditkort. Sedan tidigare använder sig många handlare redan av kortavgifter, speciellt för belopp under en viss miniminivå, säg en hundralapp.

Det är tydligen bättre att konsekvent råna konsumenterna än att tvinga de ansvariga till åtgärder. konsumenterna, slutkunden, är ju de enda som faktist inte kan anses ha någon skuld i de många rånen just nu.

Thursday, November 10, 2005

Ny demokrati och andra hobbyprojekt inom politiken

Läste Gellert Tamas bok om lasermannen i helgen. Mycket bra bok som jag varmt kan rekommendera, ett stycke nutidshistoria och dessutom strålande skrivet!

Jag måste dock erkänna att jag hade lyckats förtränga mycket av det som Bert, Ian, och deras hobbyparti hittade på. Det var nyttigt att bli påmind, och kanske hög tid, med tanke på några av de nya partierna som dykt upp på senare tid. Somliga borde inte ha så mycket fritid.

Friday, November 04, 2005

Cyklister

Efter ännu en eftermiddag i rusningstrafik genom centrala Göteborg har jag nu fått nog av stadens cyklister. Varför tror de att de å ena sidan har rätt att trampa fram mitt på vägar med 50-gräns, och å andra sidan snedda över övergångsställen som om de vore fotgängare? De kan för h-e inte både ha kakan och äta den! De har inte företräde på ett övergångsställe, om de inte leder cykeln över gatan.

Värst är de cykelburna buden, som inte bara nöjer sig med det ovanstående utan också struntar i enkelriktat, trafikljus, osv, och blint förlitar sig på att bilisterna bromsar eftersom allt alltid ska vara den störres fel.

Nästa gång jag tar den gamla 740:n till jobbet är jag allvarligt frestad att inte bromsa. Oj, förlåt, jag såg dig inte, hur gick det med cykeln, du vet övergångsställena är till för fotgängare och inte cyklister, det är inte bra att sicksacka sin väg mellan bilar och filer i mörkret... Hallå, svimma inte!

CSI

Jag vill härmed lansera den första i serien av den nya generationen svenska TV-deckare. Vi har ju en stolt tradition av att göra amerikanska serier till våra egna, så utan vidare krusiduller... CSI Åtvidaberg!

Kom ihåg var du läste det först.