Thursday, September 29, 2005

Forskare om de nya chockbilderna från Irak...

I dagens Aftonbladet kommenterar forskare de chockerande bilderna från krigsövergreppen i Irak: "I extrema situationer tar stenåldershjärnan över."

Sant som det är sagt, men jag hade nog snarare karakteriserat George W Bush som en ärthjärna.

Wednesday, September 21, 2005

Miljöpartiets moraliska ansvar

Medan Peter Eriksson, miljöpartiets språkrör, skakade tass med sossarna efter en slutförd budgetförhandling där de gröna vikit undan för i stort sett varje krav de från början haft, speciellt om flyktingpolitik, utvisades en romerfamilj till Makedonien på Säve flygplats. Mamma, pappa, en son och en dotter. De föstes ombord på ett litet plan med sina få tillhörigheter men i övrigt utan vare sig monetära eller andra resurser. Dottern Sabina, en av de s k apatiska flyktingbarnen syntes aldrig till; hon smugglades förmodligen ombord för att undvika de värsta skriverierna från journalister på plats.

Väl framme arresterades pappan omgående men den övriga familjen lämnades på flygplatsen, utan någonstans att ta vägen. Pappan, bör det tilläggas, hade misshandlats svårt innan flykten, när han försökt skydda sin fru och dotter från att våldtas.

Var det inte för att få stopp på den här sortens flyktingpolitik som miljöpartiet (och ursprungligen vänstern) stoppade upp budgetförhandlingarna? Var det inte en humanare behandling av de apatiska flyktingbarnen man strävade efter? Var det inte en hjärtefråga, något man inte kunde tänka sig att kompromissa om?

Jag vill se Peter Eriksson förklara den slutförda budgetförhandlingen för Sabina och hennes familj.

Ari lokalt?

Jepp. Ari lokalt. På svenska. För ett mer internationellt perspektiv på min tillvaro, se min andra blogg, skriven på engelska för en (potentiellt) större läsarkrets. Denna blogg är ett direkt resultat av morgonens tidning (GP); jag behövde kommentera svenska förhållanden, och ville inte blanda språk i den blogg jag redan påbörjat.

Inte för att jag räknar med miljoner läsare på allvar, men jag behåller gärna illusionen, tack. Och dessutom är uppenbarligen hårddiskutrymme billigt. Google, som äger Blogger, sätter få begränsningar på antalet bloggar under ett konto. Toppen, tycker jag, och skriver på. För inte så många år sedan var mina (och de flesta andras) möjligheter att skriva för andra synnerligen begränsade.